Найбільше харчових отруєнь реєструється на другий-третій день після святкування. Батьки повинні бути особливо уважними до їжі, яку вживатиме дитина.
Харчове отруєння виникає за вживанням неякісної або неїстівної їжі, а також продуктів, строк придатності яких минув. Щоб не зіпсувати свят та уникнути харчових отруєнь, слід дотримуватись правил особистої гігієни, технології приготування страв, зберігання продуктів харчування та готових страв.
- Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Привчіть дитину мити руки з милом перед кожним прийомом їжі. Мийте руки з милом перед приготуванням страв.
- Тримайте в чистоті кухонне приладдя. Для миття кухонного посуду, плити, поверхні столу, раковини використовуйте мийні засоби, призначені саме для цього. Відро для сміття обробляйте дезінфікуючими засобами та тримайте їх із закритою кришкою.
- Для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти. Для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень протягом 10 хв. замочуйте у воді. А потім промивайте проточною водою. Не вживайте продукти термін придатності яких минув.
- Використовуйте обробні дошки окремо для сирих і готових продуктів. Це дасть змогу уникнути контакту цих продуктів між собою. Після використання дошку для сирих продуктів харчування обов’язково обробляйте мийними засобами, також можна обдати її окропом.
- Дотримуйтесь правил зберігання готових продуктів харчування – ковбасних виробів, сирів, хліба, консервованих продуктів, тощо – що зазначені на етикетці.
- Правильно зберігайте готові страви. Ізолюйте страви від потрапляння повітря – посуд накривайте кришками чи харчовою плівкою. Зберігайте страви за температури не вище +5 °С. холодні готові страви зберігайте не більше 2-х діб, розігріту їжу не більше 2-х годин. Дотримуйтесь правил товарного сусідства – готові страви зберігайте в холодильнику окремо від сирих продуктів.
- Вчіть дитину дотримуватись гігієни харчування. Під час вживання їжі пам’ятайте про помірність та обмеження, тобто не змушуйте дитину спробувати всі страви, що є на столі. Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом.