Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) компенсуючого типу (санаторний) №16 Рівненської міської ради

З дитиною в темряві. Вмикаємо світло впевненості. 16 ідей (поради психолога)

None

Темрява та холод – стресогенні фактори. Темрява може спровокувати регресивну реакцію та поведінку дитини. Дитина будь-якого віку може проводитись, як маленька, потребує більшої уваги та контакту. І це природно для дитини – відчувати тривогу в темряві. Починаємо готуватися до початку можливих блекаутів. Це називається – «експертний стрес». Якщо нам доведеться це переживати – ми стаємо «експертами в темряві».  Дитину будь-якого віку потрібно зробити відповідальною за те, що їй самі цікаво і з чим вона може впоратись – вмикати ліхтарик чи гірлянду, роздавати печиво чи сухофрукти. Нагадувати дорослим, де знаходяться гірлянди. Це поверне їй контроль та силу. І підвищить відчуття важливості, значущості.  

1. Знову починаю грати з дитиною в ігри в темряві – ще до того, як почнуться (можливі) відключення світла. 40 різних ідей для ігор тут: https://www.unicef.org/ukraine/stories/games-in-the-dark  

2. Можна наклеїти на підлогу стрічку, що світиться в темряві. Вона має позначити кути в кімнаті, дорогу до туалету, сходи. В темряві ми втрачаємо відчуття орієнтації в просторі. Це підсилює тривогу. Таке «маркування» повертає відчуття контролю. Можна тренуємося - вимикаємо світло і йдемо з дитиною «по стрічці».

3. Разом заряджаємо всі лампочки з датчиком руху (краще купувати з можливістю USB зарядки).  

4. Організуйте місце, де лежать всі батарейки – акумулятори, повербанки, ліхтарі, гірлянди, свічки. Покладіть в кімнаті великий ліхтарик, який завжди на видному місці. Покажіть дитині, де все знаходиться і нехай допомагає там наводити порядок.

5. По можливості придбайте плед, з малюнком, що світиться. (дитині потрібно заздалегідь показати, як саме світиться плед, щоб вона не злякалась). В темряві у нас може втрачатись відчуття кордонів тіла. І холод відчувається сильніше. Плед і зігріє, і огортає, повертає відчуття тілесності.

6. Гірлянди – вже зараз в кімнаті.  

7. Купіть разом смаколики в «світлу коробку» - там і поживні батончики, і вівсянка швидкого приготування – дитина знає, на що може розраховувати   

8. Тимчасові тату, що світяться в темряві – вони підходять не всім дітям, можна вже під час перебування в темряві, сказати, що є сюрприз для дитини і наклеїти на ручку. 

 9. Підготуйте багато браслетів, що світяться в темряві . Браслет – дає відчуття, що хтось тримає за руку. І саму дитину можна побачити в темряві. Є браслетики на різні смаки – я купила для всіх членів родини і гостей, щоб всіх родичів та знайомих «освітлювати». Ці браслетики потрібно "ламати", щоб почався хімічний процес. Такі рухи допоможуть відреагувати агресію, зняти напругу чи вийти зі стану ступору. А ще можна придбати браслетик з підвіскою – котиком та камінчиком, що світиться. Коли тривожно, дитинп торкається камінчика.  

10. Кілька кумедних ліхтариків - іграшок.  

11. Планшет, що малює світлом – минулого року з радістю донька на ньому малювала і ми дарували її друзям.  

12. Є запасний варіант – якщо немає ліхтарів - пляшку з водою поставити на ліхтарик мобільного телефону чи на світлодіод - Світиться, як досить потужна лампа (якщо в пляшці не питна вода, можна насипати глітерів – і спостереження за блискітками буде ще й практикою майндфулнес).  

13. Якщо дитина боїться темряви, можна зробити "спрей від монстрів". На пульверизатор наклеїти картинку, зробити напис на пластирі, потримати на ліхтарику, щоб "набрався світла". Нехай дитина сама бризкає в темряві із "чарівними словами"  

14. Як зробити зі стаканчика і харчової плівки проєктор https://www.facebook.com/100000708430176/posts/5764416813591876/  

15. Тіньовий театр - як саме долонями можна показувати фігурки https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5991651010868454&id=100000708430176

16. Нагадуйте дитині, як важливо, щоб в домі було чисто – щоб підлога, полички були вільні, щоб все можна було знайти й не перечепитись в темряві. Нехай все це не знадобиться, але може бути просто грою. А ми в будь-якій темряві збережемо чи знайдемо світло.